kouzlo japonských masáží shiatsu


Dýchání

02.05.2013 09:12

Téma pro tento měsíc je možná důležitější, než se na první pohled může zdát a tématem pro tento měsíc jest:

DÝCHÁNÍ

Moto: Kdo dýchá mělce žije mělký život, kdo dýchá hluboce, žije hluboký život. [Staré čínské přísloví]

 

Dýchání je nesmírně důležitou a stejně nesmírně podceňovanou složkou našeho života. Rovněž je ve správném dýchání ukryto mnohem více než prostá funkce udržení nás při životě a zásobovat kyslíkem naše tělo.

Ze své praxe jsem se naučil, že dýchání je přibližně v 50% mých klientů příčinou jejich potíží. Během terapií se na dýchání soustředím hodně a jedním z mých posláních v životě je pomoci mým klientům správně dýchat.

Proč je správné dýchání TAK důležité?

Z pohledu energetického je to proto, že dech sebou nese energii (Pránu) a dostává ji do pohybu. Mělké dýchání (tak jak většina lidí „normálně“ dýchá) toho do pohybu moc nedá. Můžete si všimnout, když se necítíte dobře, jste ve stresu, smutní, unavení, že dech je ve většině případů téměř nezaznamenatelný. Z mého pohledu je právě dýchání v podobných situacích ten obrovský rozdíl mezi zvládnutou situací a necháním se utlouci těmito těžkými stavy. Když se v podobné situaci rozhodnete nebýt tou obětí situace, vzít události do svých rukou a pořádně se nadechnete, možná zjistíte, že je vše úplně jinak a situace není ani zdaleka tak bezvýchodná, nebo těžká jak se na první pohled zdála. A nebojím se jít ještě dál s tvrzením, že je to právě rozhodnutí každého z nás, jestli jsme se někdy v minulosti naučili řešit situace útěkem a pasováním se do pozice oběti (melké dýchání), či mít život ve svých rukou (hluboké, vědomé dýchání). Je to jednoduché, prostě nedýchat a nechat se převálcovat událostmi, ale je otázka, jestli je to to, co opravdu chceme? Rozhodnutí je na každém z nás.

Z fyzického hlediska je samozřejmě dech také nesmírně důležitý. Zásobování všech částí těla kyslíkem tak, jak je třeba je klíčové ve všech oblastech lidských činností, ale i tak kvůli špatnému dýchání mnoho lidí v mnoha situacích trpí. Díky správnému dýchání můžete překonávat překážky mnohem snadněji, dokonce i uzvednout těžsí břemena a samozřejmě i doběhnout snadněji když a kam je třeba.

A co s tím? Jak zapracovat na svém dechu?

Je mnoho metod, v joze je celá větev umění a technik, keré se zabývají dýcháním a to jest Pránajáma joga (doslova „technika ovládnutí Prány“) kde Prána je právě energie vstupující a vystupující z našeho těla společně s dechem.

Je i spousta cvičení které není třeba hloubkově studovat aby se vaše dýchání zlepšilo. Patří k nim běhání. Rpvněž staré dobré cviky, které všichni známe – kliky, sklapovačky, dřepy, univerzální to nástroje všech, kteří to myslí se sebou vážně, základní a nejdůležitější. Při častém cvičení těchto základních cviků můžete objevit kouzlo a neuvěřitelnou sílu obsaženou ve správném dýchání. Vůle udělat ještě jeden dřep, nebo klik vám ukáže cestu ke správnému dýchání.

Co je z mého pohledu jedna z nejpřínosnějších metod jak mít své dýchání více ve vědomí je soustředit svoji pozornost na dech, kdykoli si vzpomenete. Úplně stačí když si uvědomíte jestli dýcháte a když zjistíte, že nikoli (tzn. jen velmi povrchně), tak začít dýchat hlouběji. Po nějaké době vám tato metoda vejde do krve a uvidíte jak zázračně se váš život stane lehčím a snadnějším.

Neuvěřitelné – kdo nezkusil neuvěří, to je má vlastní zkušenost :)

 

Na závěr jedna technika, kterou si můžete vyzkoušet kdekoli když někde na něco čekáte – zkuste si představovat, že při nádechu vdechujete celý vesmír a můžete si vzít z tohoto nádechu vše, co potřebujete. Rovněž při výdechu si můžete představovat jak odevsdáváte vše co již nepotřebujete, nebo vás zatěžuje. Decentní, jednoduchá metoda s úžasnými výsledky :)

 

Zkrátka, pokud se má v životě něco pohnout, tak se musí něco nejdřív hýbat uvnitř vás a nejsilnější motor, který máme k dispozici je náš dech.

—————

Zpět