kouzlo japonských masáží shiatsu


TANEC!

04.03.2013 16:29

Univerzální metoda harmonizace celého pohybového a energetického aparátu...

TANEC

 

  Pro měsíc březen jsem se rozhodl přidat metodu dostupnou pro každého a fungující jako perfektní prevence, harmonizační nástroj, nabíjecí cvičení, posilovací cvičení a v neposlední řadě jako úžasný autoterapeutický nástroj. Řeč je, ano vážení přátelé, o TANCI.

 

 Abych trochu vysvětlil proč zmiňuji Tanec a jakou má souvislost se Shiatsu. Sám tancuji každý den již mnoho měsíců a za tuto dobu jsem vypozoroval již několik souvislostí mezi tancem, hudbou a hlavně jak hudba krásně zapadá i do teorie 5 elementů, na kterých je Shiatsu založeno.

 Než přikročím k jednotlivým elementům, chtěl bych také poukázat na další zázračné, bohužel ne zrovna často zmiňované účinky tance:

 

 Prevence: ano, tanec je preventivní nástroj k posílení těla proti kloubním zraněním a svalovým křečím. Ovšem mluvím zde o tanci pro radost, nikoli sportovním tanci, potažmo (nedej bože) baletu. Tancem pro radost myslím plně vědomý tanec, kdy si tanečník/nice plně uvědomuje své tělo a co se v něm děje a v souvislosti s těmito pocity i tančí. Nejedná se o nějakou konstantní analýzu sama sebe, nebo něco podobného, jen o plnou přítomnost s tancem a s hudbou, které se snoubí v těle tanečníka. Při tomto tanci, který může být na místě s mírnými pohyby či sestávat z rozevlátých piruet kdy ani prázdný pokoj nestačí, nehrozí zranění a tento tanec je jako prevence skoro stejně účinný jako Shiatsu. Důvod bezpečnosti tohoto tance je v tom, že tanečník nedělá nic na co se necítí, nebo co mu není přirozené, jedná se o svobodný, volný tanec bez pravidel a bez jakýchkoli choreografických požadavků, tak jak si tělo a celá bytost sama řekne.

 Stejně tak pravidelný tanec v délce 20 minut a delší prospívá fungování krevního a lymfatického systému.

 

Harmonizační nástroj: při tanci si můžete všimnout které partie svého těla upřednostňujete a které naopak zanedbáváte a máte úžasnou možnost si s těmito „nepoužívanými“ partiemi hrát, prokrvit je pohybem, potěšit je svojí pozorností a tím v konečném důsledku harmonizovat své fyzické a následně i energetické tělo (které jsou nerozlučně spojeny ve svých funkcích).

 

Nabíjecí cvičení: Najděte si hudbu, která vás povznáší, u které se vám myšlenky z ničeho nic vypaří z hlavy a jediné co zbude jste Vy, hudba a váš tanec, většinou divoký, nespoutaný, krásný, plný života... tento tanec vás nabije 100 krát více než nejsladší energetický nápoj, na delší dobu, zadarmo a nesrovnatelně zdravějším způsobem :) Takto si zatančit MOŽNÁ bude vyžadovat trochu trpělivosti - najít tu správnou melodii, která vám dovolí vypnout a užít si života v jedné z jeho nejkrásnějších podob, v tanci. Jakmile se vám to podaří (pokud se vám to nedaří samo od sebe :) ) tak to už půjde snadněji i u jiných melodií. Osobně jsem poměrně hodně dřevo s rádiem v hlavě naladěným na několik stanic najednou, takže mě to celkem trvalo :)

 

 Posilovací cvičení: pokud se rozhodnete tancovat vědomě tak, aby bylo Vaše tělo posilováno více než „běžným“ tancem... nic Vám v tom nedokáže zabránit! Tanec nabízí nekonečně způsobů jak posilovat všechny partie, které se vám zalíbí, tancujte 20 minut s rukama nad hlavou, na jedné noze, nebo jakkoli jinak (třeba v pokleku, PROČ NE :) ), Držení poloh do rytmu tance je úžasný způsob jak posílit stabilizační a vedlejší svaly, které jsou při klasických silových cvičeních často opomíjeny (můj osobní názor je ten, že profesionální tanečníci mají tak skvělé figury, protože celé jejich tělo je silné, ne jen vybrané partie, a všichni lidé mají určitý smysl, který je schopen vidět, že ten který člověk by se nemohl hýbat tak jak se pohybuje aniž by neměl silné tělo. Je přirozené, že jsme přitahování k lidem se silným (zdravým) tělem a že nám tito lidé připadají krásní.)

 

Autoterapeutický nástroj: Jak jsem již několikrát zmínil, tanec s plným vědomím má naprosto odlišné kvality v porovnání s  vyřáděním se na party pod vlivem všemožných látek, tanec je schopen ukázat kdy se stahujeme, kdy jsme naopak „jako na koni“. Každá melodie a píseň má svoji energii se kterou Vaše tělo rezonuje ať již chcete nebo ne. Když si vyzkoušíte vytvořit mix z rozličných stylů a skladem s rozličnými energiemi a zatancujete si na ně, může být opravdu překvapivé pozorovat jak bude Vaše tělo reagovat. Je k nezaplacení pozorovat jak se vám u některé písně nebude chtít tancovat vůbec, podívat se proč tomu tak je a co se stane když se o tanec pokusíte, a jak vás možná překvapí že je možná všechno trochu jinak než jste si mysleli a ona ta píseň je vlastně krásná :) Samozřejmě zpětně tento efekt funguje také, a pro vás může být mnohem snazší se pohybovat v energie, kterou ta či ona píseň vyvolala i v běžném životě. Tento proces samozřejmě vyžaduje dlouhý čas a v žádném případě nenahradí terapii vedenou zkušeným profesionálem, nicméně je tento efekt při tanci vždy přítomen a kapku po kapce vám může pomoci tanec i tímto způsobem.

 

A nyní k slibovanému porovnání elementů a hudby k tanci!

Začneme vodou:

 Cafe del Mar - Love my soul – někdy pomalejší někdy rychlejší, nicméně neutuchající tempo. Jako voda sama – jemná, ale dostane se všude a nedá se zastavit. Když se o to někdo pokusí, buď se hrne jinudy, nebo přeteče, stejně tak působí i hudba rezonující s tímto elementem.

Dřevo:

Pachelbel - Canon in D – pro mne je hudba rezonující s elementem dřeva velké množství klasických skladeb. Dřevo nemá strukturu, skládá se z nekonečna drobných větévek a větví, lístků a výčnělků, přeražených větví, květů, suků a kdečeho, stejně tak se klasické skladby většinou skládají z mnoha nástrojů, které v souhře vytváří ucelený krásný tvar, jako je majestátní věkovitý strom v lese, nebo krásný ovocný strom v květu. Stejně jako dřevo i klasická hudba přetrvává věky a těší svojí krásou mnoho generací aniž by změnila své místo, či se změnil příliš tvar.

Oheň:

Laor Oman-Naharin – Child of the Sky – ohnivá hudba je hudba, která prohřeje vaší duši svojí energií a Vaše tělo pohybem, který je najednou snadný a přirozený i když se vám chtělo před chvílí jen sedět a brumlat si pod vousy. Velké množství elektronické hudby, popové hudby, i určitých odnoží metalu fungují přesně takto, nicméně i alternativní skladby jako Child of the Sky nese tuto krásnou, živou, rychlou, spalující energii ohně :)

Země:

Koan Sound – Blessed – hudba země je hudba, která vás naprosto přirozeně a bez nápovědy přinutí dupat, držet ruce dole, dýchat sílu země a obecně má nejblíže k tomu vás dostat k vašemu divokému, silnému já, které je připraveno se porvat s každou nástrahou a protivníkem, který vás na cestě životem potká. Může to být i hudba kdy si budete připadat jak v rozkvetlém sadu, v bohatém, širém poli. Hudba rezonující se základními potřebami a bezpečím a vědomím si sebe sama. První čakrou.

Kov:

Robot Koch – Hard to find – hudba kovu je jak kov sám, strukturovaná, pohybující se v limitech, které dává sama sobě, nicméně v tomto minimalismu je obrovská síla, schopná v určité formě porazit i vzrostlý strom (sekera, pila). Tanec na hudbu rezonující s elementem kovu je pro mne osobně velkou radostí (jako pro člověka, který je v elementu kovu nejsilnější). Tanec rezonující s elementem kovu může být velice zajímavý a složitý, protože může obsahovat všechny ostatní elementy a zároveň žádný z nich (element kovu také je spojován s životní moudrostí starců a mudrců).

 

Tanec může ale rovněž být spojován i s polaritami Jing a Jang! Ženského a Mužského principu.

Polarita Jang (mužská):

Dum Dum Project - Nataraja – tato hudba v mužích může probouzet mužskou stránku velice silně, tanec se stává velmi mužný, probouzí se základní sexuální pudy a potřeby. Tanec se může stát ukázkou mužské síly a síly skryté v pánvi, v silných nohou, silných pažích a mužné hrudi. Horká, rozhodná energie mužství – Jang. Tuto energii v hudbě často provází hluboké bubny a rozhodný, pevný rytmus. Samozřejmě i ženy mají mužskou stránku a tato energie je pro ženy rovněž velmi důležitá občas „provětrat“ :)

 

Polarita Jin (ženská):

Carla Bruni - Quelqu'un m'a dit – tato hudba rezonuje s ženskou stránkou každého z nás, ladné, jemné rysy, milující, opatrující ,soucitný, konejšivý rytmus a skladby. Chladící, osvěžující energie, tanec se stává rovněž více ladný, neuchopitelný, krásný, inspirující stejně jako vzrušující... vše co tato krásná energie ženství nabízí.

 

 Samozřejmě by šlo najít mnoho dalších vztahů hudby, tance a nás samých ale jak se říká, tuna teorie nevyváží gram praxe, takže třeba někdy jindy a přeji úžasné zážitky, radost, smích a slzy u nádherné činnosti zvané TANEC! :)

—————

Zpět